Sala de Prensa

Menorca Activa trasllada a la Presidenta del Consell Insular la preocupació per l’augment de persones que pernocten a furgonetes i caravanes a Menorca

05/04/2022 L’acampada i estacionament a zones naturals s’està convertint amb una pràctica habitual per caravanes i furgonetes.

L’Associació Menorca Activa ha remés un escrit dirigit a la Presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, per traslladar la preocupació que  provoca  al sector de turisme actiu i de naturalesa l’increment de furgonetes i caravanes arreu de la nostra illa en la temporada turística.

En els darrers anys la presència de persones que pernocten en vehicles, ja siguin caravanes o furgonetes, ha augmentat de manera molt significativa. Aquesta pràctica ha proliferat durant la pandèmia per la por de la gent a compartir espais (allotjament regulats).

Malgrat que el pitjor de la pandèmia ja ha passat i que sembla que aquesta por de la gent ha desaparegut, la presència de furgonetes i de caravanes no ha disminuït, i també es dona a temporada baixa, fora de les àrees delimitades i preparades per aquests tipus de vehicles i/o pràctiques de pernoctació.

Els problemes que des de Menorca Activa hem detectat, i hem posat en coneixement del Consell Insular de Menorca,  a fi de trobar una solució, són els següents:

  • Les furgonetes i autocaravanes estacionen, acampen i pernocten en espais que no estan destinats a aquesta fi, en temporada de primavera i d’estiu els pàrquings de les platges estan plens de furgonetes i caravanes practicant l’acampada (només treure una taula, falcar el vehicle, tenir portes i finestres obertes o posar un tendall ja es considera acampada) . Per tant estan incomplint la normativa que regula l’acampada a la nostra illa.
  • Menorca és una Reserva de la Biosfera amb un entorn protegit en la seva majoria i amb un ecosistema fràgil. Les persones que fan les seves vacances en furgonetes i caravanes fora de les àrees delimitades i preparades són un clar risc per l’entorn natural. Els espais on s’instal·len aquests vehicles solen ser propers a pinars i marines amb l’elevat risc d’incendi que això suposa.
  • A Menorca la feina dels empresaris i les administracions i el comportament exemplar de la majoria de ciutadans ens ha portat a tenir una imatge de cara a la resta del món de destinació ben cuidada, preservada, de qualitat, que té cura del medi ambient, i que conjuga a la perfecció sostenibilitat i creixement econòmic. Arribar a un espai comú com pot esser l’aparcament d’una platja i trobar una quantitat considerable de persones que fan vida (encara que sigui per només uns dies) en els seus vehicles amb tot el que això comporta, no dóna una imatge massa amable de l’entorn. Per exemple, tovalloles que s’eixuguen damunt les parets seques, sabates fora dels vehicles perquè no facin pudor dins, cans fermats (o amollats) al voltant d’aquests vehicles, persones netejant estris de cuina que s’han fet servir per menjar al costat del seu vehicle...
  • Els pàrquings queden petits a l’estiu i els camins queden estrets per aquest tipus de vehicles, ja que les dimensions de les infraestructures no estan pensades per aquest ús. Les caravanes i furgonetes empitjoren considerablement poder accedir amb seguretat pels camins i aparcar.

En aquests  moments Menorca Activa està a l’espera que el  Consell Insular ens informi  de la seva postura respecta a aquesta realitat, i que es prenguin mesures de prevenció per evitar les problemàtiques descrites anteriorment.

Compartir:
Archivo de noticias
Top