Sala de Prensa

Cinquanta participants descobreixen els secrets de la gestió forestal sostenible a Menorca

02/12/2024 Una jornada pràctica al bosc mostra els beneficis ecològics i econòmics de cuidar els nostres boscos.

Aquest dissabte una cinquantena de persones van participar en una visita al bosc per conèixer de primera mà els beneficis de la gestió forestal sostenible a Menorca. La jornada, organitzada per l’Associació d’Empresaris Forestals de Menorca (ASEFOME) amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern Balear, i el Consell Insular de Menorca, estava emmarcada en el marc del conveni que impulsa la campanya de promoció del producte forestal menorquí.

Gestió sostenible

Durant la primera part de la visita, els participants van poder explorar tres tipus de gestió forestal aplicades a zones diferents, una àrea sense cap intervenció, una amb una única intervenció, i una amb una gestió constant. Els exemples van servir per entendre com davant un bosc sense cap tipus de gestió, els arbres competien per sobreviure, donant lloc a una zona densa, amb troncs estrets, poc transitable i propensa a malalties. En canvi, al bosc amb una intervenció puntual, els pins es trobaven més espaiats, millorant la salut del sotabosc i facilitant el trànsit, encara que els troncs no haguessin desenvolupat la mida òptima. Finalment, l’exemple del bosc amb una gestió contínua va permetre als assistents contemplar pins adults sans i amples, zones amb més biodiversitat i la presència d’alzines en bones condicions.

Demostració pràctica

La segona part de la visita va permetre als participants viure l’experiència de tallar un arbre i amb el suport d’una brigada especialitzada.

Aquesta activitat va il·lustrar el procés de gestió sostenible i l’aprofitament dels recursos forestals i els tècnics del Govern Mireia Vidal i Roger Ferrer van ser els encarregats d’explicar amb detall tant els aspectes tècnics de la gestió forestal sostenible com el context de cada tipus d’intervenció observada al bosc.

En finalitzar la jornada, es va entregar als assistents un catàleg dels productes forestals derivats de la gestió sostenible dels boscos menorquins, que contribueixen a fer viable aquesta tasca tan necessària. El president d’ASEFOME, Marcelino Hernández, va voler agrair la implicació de les institucions participants, que havien fet possible aquesta iniciativa per conscienciar sobre la importància de cuidar i rendibilitzar els nostres boscos. Ha estat la primera experiència d’aquestes característiques i esperen donar-li continuïtat cada any  per poder donar a conèixer a la societat menorquina en general què és la gestió forestal sostenible, així com mantenir el Seminari ASEFOME dirigit a professionals del sector i administracions públiques.

Compartir:
Archivo de noticias
2025 (2)
Top